Tannkjøttsykdom

Periodontitt («pyrrea», tannkjøttsykdom) er sykdom i tennenes støttevev (tannfestet). Det en betennelsestilstand i tannkjøttet som fører til gradvis og i hovedsak uopprettelig tap av tannens benfeste i kjeven, og kan således gjøre tennene løse. Dersom det dannes plakk / belegg rundt tennene, kan dette føre til en enkel tannkjøttsbetennelse (gingivitt). Dersom den ikke behandles kan betennelsen utvikles videre til periodontitt – en mer alvorlig og kronisk tannkjøttssykdom. I verste fall kan man miste tenner av sykdommen.

Man kjenner ikke nødvendigvis smerte når man har tannkjøttsykdom. Du kan oppleve sårt og blødende tannkjøtt, eller vedvarende hovenhet. Dårlig ånde og smak, samt langvarig tannpine er også tegn på periodontitt. Dårlig munnhygiene, røyking, stress, arvelige faktorer, samt enkelte sykdommer og medisiner kan forverre sykdommen.

Behandlingen har som mål å fjerne bakterier og tannsten (forkalket bakteriebelegg) fra tannens overflate over og under tannkjøttkanten, og gjøre pasienten i stand til å daglig forebygge at bakteriebelegget får vokse på tennene ved grundig tannrenhold.

I de fleste tilfeller vil behandlingen være relativt ukomplisert, og består i hovedsak av rensing av tannoverflater over og under tannkjøttkanten ( i tannkjøttlommene) med eller uten lokalbedøvelse etter pasientens ønske.

I noen tilfeller vil en tannkjøttoperasjon være nødvendig for å komme til og rense tannoverflaten.